LinksContactOpeningstijdenRoute
Welkom bij
VVV Edam
Stadswapen Edam schild
Nederlands  English

Edam

Eedam, stad van kaas en meer!

De meest voor de hand liggende associatie met de naam 'Edam' is ongetwijfeld het woord 'kaas'. En niet ten onrechte, als men bedenkt dat de overbekende ronde Edammer kazen reeds eeuwen geleden vanuit deze stad op reis gingen naar alle uithoeken van de wereld.

De kaasmarkten, die tijdens het hoogseizoen wekelijks plaatsvinden en de kaaspakhuizen houden de herinnering aan dit geur- en kleurrijke verleden levendig.

Maar Edam is meer dan kaas!

Edam heeft niet alleen een rijke historie op het gebied van kaas. Het begon allemaal in de 12e eeuw, toen boeren en vissers zich vestigden aan het riviertje de IJe.

Uit deze zeer eenvoudige nederzetting ontstond later de stad Edam, die tot ver in de 17e eeuw een gestadig toenemende welvaart kende.
De scheepsbouw heeft in belangrijke mate daartoe bijgedragen.


Op zeker moment telde Edam een groot aantal werven, waarop ook schepen van klinkende naam het levenslicht aanschouwden. Naast de scheepsbouw heeft de handel een stempel gedrukt op de voorspoedige ontwikkeling van Edam.

Met Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen behoorde de stad eens tot de belangrijkste handelssteden van Holland!


Edam is een stad met een zeer authentieke, Hollandse kern, die een overtuigend bewijs vormt van Edams rijke verleden.

Wie door de oude straatjes en langs de verstilde grachtjes wandelt, waant zich moeiteloos in een Hollandse stad van enkele eeuwen geleden.
Een keur van uitstekend bewaard gebleven gevels, pleinen, bruggen en monumentale gebouwen houdt de aandacht van de bezoeker voortdurend gevangen.
 

Een wandeling voert u ongetwijfeld via de theekoepels aan de Schepenmakersdijk, de scheef gezakte Speeltoren met zijn vrolijke carillon (1561), het Edams museum met de drijvende kelder en het VVV-kantoor bij de Dam -eens Edams stadhuis- naar de Grote Kerk.

Deze kerk, een van de grootste kerken van Nederland, herbergt een buitengewoon rijke kleurenpracht aan gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw.

Edam is ook: knusse winkelstraatjes en gezellige terrasjes, waar men onder het genot van een hapje en een drankje bij kan komen van alle indrukken.


Edam is ook: de jachthaven en het Strandbad bij de haven, gelegen aan de oevers van het IJsselmeer.

Talloze watersportliefhebbers uit binnen- en buitenland hebben reeds de weg gevonden naar deze jachthaven en camping, even buiten het centrum van Edam.

Kom zélf naar Edam en ontdek de rust en schoonheid van dit IJsselmeerstadje. U bent van harte welkom!

 

Banner Banner Banner Banner